Goede doel

De stichting ‘Hubi & Vinciane’ is een project die zich in Bénin (West-Afrika) inzet voor de lokale bevolking. Op een duurzame wijze werken zij aan de ontwikkeling van onderwijs, gezondheidszorg en landbouw/ondernemerschap in de regio Parakou.

Deze stichting werd opgericht in 1982 ter gedachtenis van het jonge koppel Dr. Hubi (Hubert) Adriaens, geneesheer-directeur in een brousseziekenhuis en zijn verloofde Vinciane Van Assche die er les gaf in een college. Ze kwamen beiden om het leven tijdens een terugreis naar België.

De droom van dit koppel: een betere wereld voor iedereen!
Vandaag bereikt dit prachtige project bijna een half miljoen inwoners, meer dan 5.000 leerlingen en meer dan 100 landbouwgezinnen. 96% van alle fondsen gaat rechtstreeks naar Bénin.

Missie

Met de betrokkenheid en de steun van velen in Benin en in België werkt de Stichting op duurzame wijze aan de verwezenlijking van de droom van het jonge koppel Hubi (Hubert) Adriaens en Vinciane Van Assche: een betere wereld voor iedereen door een betere wereld te maken voor de achtergestelde bevolking in de regio Parakou, in hartje Benin.

De Stichting blijft trouw aan het belangeloze engagement van Hubi en Vinciane door uitsluitend met vrijwilligers te werken. Hierdoor kan 96% van haar budget rechtstreeks in Benin geïnvesteerd worden en blijven de kosten van overhead sterk beperkt.
Kernwaarden van de Stichting:

engagement in België én in Benin,
partnerschap mét Benin,
duurzaamheid,
vooruitgang voor alle betrokkenen, in België én in Benin.

De Stichting Hubi & Vinciane streeft een integrale benadering van ontwikkeling na en ondersteunt daarom de streekontwikkeling van de regio Parakou-N’dali door bestrijding van het probleem van malnutritie met projecten in de gezondheidszorg, het onderwijs en het ondernemerschap met focus op landbouw en voedselvoorziening.

Centraal staan het engagement van alle betrokken partijen in een partnerschap en in samenwerking. De Stichting spant zich in om te ‘leren doen’ en ‘al doende te leren’, en aldus samen met het Beninse volk een droom te realiseren. De Stichting is erop bedacht vooruitgang op een duurzame manier te realiseren in het belang van alle betrokkenen.

De projecten van de Stichting hebben een tastbare impact in de gezondheidszorg voor 500 000 inwoners in de regio van Parakou en in het onderwijs voor meer dan 5 000 leerlingen in lagere scholen en colleges, en zij dragen bij tot een beter inkomen door verantwoorde landbouwpraktijken voor zo’n 500 gezinnen in een 15-tal dorpen.

Het is de ambitie van de Stichting om de integrale streekontwikkeling te blijven ondersteunen met projecten die regelmatig worden geëvalueerd en bijgestuurd in functie van nieuwe inzichten en behoeften.

Historiek

De Stichting Hubi & Vinciane is in 1982 opgericht ter nagedachtenis van Dr. Hubi (Hubert) Adriaens, geneesheer-directeur in het brousseziekenhuis van Papané (Benin), en van zijn verloofde Vinciane Van Assche, die les gaf in het college van Tchaorou in de periodes dat ze Hubi kwam bezoeken in Benin. Beiden kwamen om het leven tijdens een terugreis naar België. Hun ‘droom’ voor Benin is verder gezet door hun families, die de Stichting Hubi & Vinciane hebben opgericht.
Wat begon met steun aan het ziekenhuis waar Hubi gewerkt had als arts en aan de school waar Vinciane actief was, is intussen uitgegroeid tot een brede waaier van activiteiten in gezondheidszorg , onderwijs , en landbouw met als doel de integrale streekontwikkeling in de regio.

Raad van bestuur

● Voorzitter: Prof. Dr. Marc Vervenne, ere-rector KU Leuven, marc@hubi-vinciane.be
● Gedelegeerd Bestuurder: Pascale Vandewiele-Van Assche, pascale@hubi-vinciane.be
● Secretaris: Muriel Verbiest-Billiau, muriel@hubi-vinciane.be
● Bestuursleden: Bernadette Abts – Dr. Paul De Buysscher – Prof. Dr. Seppe Deckers – Prof. Dr. E. Decuypere – Dr. Frank De Paepe – Prof. Dr. Jan Jacobs – Hilde Jacquemart-Coremans – Karen Vancampenhout – Elisabeth Vandewiele
● •Ere-voorzitters: Prof. Dr. Eyckmans, gewezen directeur Tropisch Instituut Antwerpen (+) – EH. Basiel Maes, gewezen directeur broederlijk Delen (+) – Prof. Dr. Piet Van Assche, stichter – Prof. Dr. Marcel Norré (+)

Meer info via: www.hubi-vinciane.be